Miért együnk főzeléket?
Elérkezett a tavasz, már több hete ragyogóan süt a nap, ezért sokan alakítjuk át az életvezetési szokásainkat. Egyre több időt töltünk a szabadban. Eljárunk futni, túrázni vagy egyszerűen csak leülünk a legközelebb található padra. A mozgás mellett az étrendünkön is érdemes változtatni. A kora tavaszi időszakban még nagyon kevés friss idényzöldséget árulnak a piacokon, ezért nem olyan könnyű minden nap változatos és egészséges ételeket készítenünk. Van néhány finomság, például a krém- és pürélevesek, valamint a főzelékek, amelyeket ezekben a hetekben is több alkalommal elkészíthetünk.
Miért van szükségünk ezekre az ételekre?
Ezeket a finomságokat általában élelmi rostokban gazdag alapanyagokból készítik. A pektin miatt magas tápértékkel rendelkeznek, vagyis fogyasztás után néhány óra elteltével intenzív telítettségérzetet tapasztalhatunk. A főzéskor használt zöldségek és gyümölcsök szánhidrát és zsírtartalma rendkívül alacsony, ezért fogyókúrázók is rendszeresen fogyaszthatják. A hozzávalók további előnye a rendkívül magas vitamintartalom. Meg kell említeni, hogy az alapanyagok közül több kiváló antioxidáns.
Miért együnk tökfőzeléket?
Gyorsfagyasztott gyalult tököt mindig megvásárolhatjuk az élelmiszer üzletekben. A növényből készült főzelék segíti a máj, a hasnyálmirigy és az emésztőszervek működését. A fűszerezéshez használt kapor gyógynövény.
Miért ajánlott a kelkáposzta főzelék fogyasztása?
A kelkáposzta igazi ásványi anyag és vitaminbomba! Rendkívül gazdag, A, C, E, vitaminban, de kálium, magnézium, vas, valamint kálcium is nagy mennyiségben található benne, ezért szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdőknek rendszeres fogyasztása javasolt. A kelkáposzta mellett a brokkoli, a kelbimbó, fejes káposzta szintén számos jótékony élettani hatást gyakorol az emberi szervezetre.