Néhány hasznos információ a joghurtról!

A kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges élet egyik legfontosabb eleme, ezért fontos, hogy megválogassuk, milyen alapanyagokból készítjük el ételeinket, italainkat. Érdemes fokozottan figyelnünk a készételek vásárlásakor. Nagyon jól járhatunk, ha rendszeresen fogyasztunk friss gyümölcsöket, zöldségeket, sovány húsokat és tejtermékeket. Amennyiben szeretne többet megtudni arról, miért célszerű joghurtokat beilleszteni az étrendjébe, olvassa tovább a bejegyzésünket.

Mi a joghurt?

Ezt az élelmiszert friss tejből készítik: pasztőrözik, vagy erjesztik. A gyártáshoz legtöbbször tehéntejet használnak, de egyre jobban elterjedtek juh- és kecsketejet tartalmazó termékek. Emellett fontos tudni, hogy a joghurtkultúrába számos élő baktérium található meg. A közkedvelt finomságnak több típusa van. Ezeket az ételeket legkönnyebben talán az összetevők szerint különböztethetjük meg. A natúr és ízesített joghurtokat szinte mindenki ismeri. A gyártás módja alapján is csoportosíthatjuk a joghurtféleségeket. Hazánkban a tradicionális típusok mellett, kettő sajátos szabályok szerint készült terméket; a görög és az izlandi joghurtot; egyre több élelmiszerboltban megtalálhatjuk.
A gyártok gondoltak a speciális összetevőket igénylő fogyasztókra, ezért több cukor és laktózmentes tejtermékeket ajánlanak.

Milyen előnyei vannak a rendszeres joghurtfogyasztásnak?

A joghurt egy probiotikum, így jót tesz az emésztőrendszernek, erősíti az immunrendszert, csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Ez a tejtermék is rendkívül gazdag kalciumban, valamint káliumot, magnéziumot, riboflavint, B6 és B12 vitamint is tartalmaz.

Mire érdemes figyelni a joghurtvásárláskor?

A legtöbb ízesített tejtermékhez hasonlóan a joghurtok szintén nagy mennyiségű cukrot édesítőszereket, valamint egyéb adalékanyagokat tartalmaznak. Ezek az összetevők megkárosíthatják a szervezetet, ezért érdemes előnyben részesíteni a natúr készítményeket.

Amennyiben szeretne többet megtudni a kiegyensúlyozott táplálkozásról olvassa el korábbi bejegyzésünket.