Néhány ötlet az egészséges táplálkozáshoz!

A táplálkozási szokásaink jelentős mértékben hozzájárulnak egészségi állapotunk megőrzéséhez. Ezért alaposan végig kell gondolnunk hogyan állítjuk össze étrendünket. Számos feltételt ajánlott betartanunk. Érdemes figyelembe vennünk az alapanyagok minőségét, ásványi anyag- és vitamintartalmát, illetve a bennük lévő fehérje, zsír, valamint szénhidrát mennyiségét. Nem szabad megfeledkeznünk az élelmiszerekben megtalálható tartósítószerekről, adalékanyagokról sem. Muszáj gondolnunk az allergénekre. Nagyon fontos az is, hogy ételeink ízletesek legyenek. Ez még nem minden…

vegyes_etrend.jpg

Hogyan lehet étkezési szokásaink kialakításakor ennyi szempontra figyelni?

Kiváló eredményeket érhetünk el, ha tekintetbe vesszük az úgynevezett vegyes étrendre vonatkozó szabályokat. Ez táplálkozás típus rendkívül megengedő; lehetővé teszi bármilyen étel fogyasztását. Az egészséges étrend tartalmaz gabonaféléket, magvakat, pelyheket, tejtermékeket, tojást, zöldséget, gyümölcsöt, olajakat, zsírokat sőt édességeket is.

Ha a vegyes étrend szabályait követjük, semmiről sem kell lemondanunk?

Pontosan; legfeljebb a táplálkozási szokásaink megváltoztatása lehet indokolt. Az új étrend kialakításakor az elfogyasztott élelmiszerek mennyiségére, minőségére valamint az étkezések gyakoriságára érdemes figyelnünk.

gyumolcsok.jpgHol kaphatunk elsőrangú élelmiszereket?

Kiváló minőségű élelmiszereket a bio boltokban szerezhetjük be. Ezek a termékek vegyszermentesek, rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban valamint nyomelemekben. Rendkívül magas minőségű élelmiszereket vehetünk a termelői piacokon, valamint elsősorban tudatos vásárlók számára kialakított „alternatív” üzletekben.

Mire figyeljünk az élelmiszerek mennyiségének meghatározásakor?

Fontos, hogy az ételeink megfelelő arányban tartalmazzák a makro- tápanyagokat. A szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez egyaránt szükség van szénhidrátokra, zsírokra, fehérjékre. Emellett figyelnünk kell az adagok nagyságára.

Mit jelent a gyakori étkezés kifejezés?

Célszerű naponta legalább öt alkalommal enni. Érdemes kisebb adagokat elfogyasztani.