Hogyan alakulnak napjainkban a napelem árak?

A napelemes rendszerek segítségével az elektromos készülékek könnyen működtethetőek és miután a bekerülési költségek visszatermelődnek, évről-évre bevételt termelnek. Tehát ez azt jelenti, hogy a szolgáltatónak az elektromos energiáért nem kell a későbbiekben fizetni, a rezsiből marad csupán a víz és a szemétszállítás díja. A napelem rendszerek még a felhősebb időben is képesek termelni bizonyos mennyiségű elektromos energiát. Az elektromos energia évről-évre drágábbá válik, mindeközben a napelem árak pedig csökkennek.

Napelemes rendszer telepítése

Milyen előnyei vannak még a napelem rendszereknek?

Nincs káros anyag kibocsájtás, jellemzően 3-6 év alatt térülnek meg a bekerülési költségek, élettartamuk pedig nagyjából 25 év, ezen kívül nem igényelnek túl sok karbantartási munkálatot vagy tisztítást. Napjainkban ez a legzöldebb megoldás arra, hogy fedezni tudjuk az elektromos energia szükségleteinket. A napelemes rendszerek telepítése előtt tudatos tervezésre van szükség, a számításokat pontosan el kell végezni, a körülményeket részletesen szükséges felmérni, éppen ezért a szakember alapos helyszíni felmérést fog végezni.

Milyen árakon kínálják a napelemes rendszereket?

Mint már említettük, a fotovoltaikus rendszerek telepítésének a költségei csökkenő tendenciát mutatnak, így egyre több háztartás számára válnak elérhetővé. Példával élve napjainkban egy átlagos használt autó árából ki lehet váltani egy háztartás áramellátását, sokan még a fűtést is napelemekkel oldják meg, de az utóbbit leginkább az új építésű ingatlanokban. A Magyar Fejlesztési Bank is ösztönzi a lakosságot a telepítésre, ezért nullaszázalékos hitelt kínálnak a fejlesztésekre. Globális átlagban mára 15 százalékkal csökkentek a fotovoltaikus rendszerek telepítésének árai. Tehát az elmúlt 10 évben nagy esések voltak tapasztalhatóak a költségeket illetően. 6-8 éve még 3 és 4 millió között alakultak az árak, ma már szerencsére ez lényegesen lecsökkent.