Hogyan kezeljük arcon az ekcémát?

 

Az ekcéma olyan bőrbetegség, amely meglehetősen kellemetlen és frusztráló lehet. A viszketés, a szárazság és a gyulladás tartoznak a leggyakoribb tünetek közé, amelyek lehetnek enyhébbek, de súlyosabbak is.

Az ekcéma egyik első jele lehet a bőrpír és a duzzanat, ráadásul a test bármely részén előfordulhat, de gyakoribb ott, ahol ráncok vannak, mint például a térd mögött vagy a könyök belsejében, valamint az arcon.

Az ekcéma másik tünete a száraz, repedezett bőr, amely szélsőséges esetben vérzéshez vezethet. Elképzelhető, hogy intenzív viszketést és égő érzést is tapasztalunk, amikor krémet vagy bármilyen más bőrápoló terméket használunk.

Ha az arcunkon vagy más testrészünkön ekcémával kapcsolatos tüneteket észlelünk, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Az arcon található ekcéma kezelésére többféle módszer létezik.

Ekcéma az arcon? Hogyan kezelhető?

Az ekcéma még kellemetlenebb lehet, ha mondjuk az arcunkon jelenik meg. A jó hír az, hogy az arc ekcémájának kezelésére többféle bevált módszer is létezik.

Először is derítsük ki, hogy mi váltja ki az ekcémát, gyakran a durva szappanok vagy mosószerek a felelősek, de parfümök, a stressz és bizonyos élelmiszerek is okozhatják. Miután azonosítottuk, hogy mi áll a háttérben, próbáljuk meg kerülni, amennyire csak lehetséges.

Az arc ekcémájának kezelésében jelentős szerepe van a rendszeres hidratálásnak. Lehetőleg keressünk olyan krémet, ami illatanyagmentes és alkalmazzuk naponta legalább kétszer.

Ha az ekcéma különösen súlyos vagy tartósan fennáll, akkor az orvosunk felírhat szteroidos krémet vagy kenőcsöt. Fontos, hogy gondosan kövessük az utasításokat és pontosan az előírt módon alkalmazzuk a gyógyszeres készítményt.

Az arc ekcémáján természetes gyógymódokkal is megpróbálhatunk segíteni, sokaknál bevált például a kókuszolaj vagy a zablisztes fürdő, amelyek megnyugtatják az irritált arcbőrt. Elképzelhető, hogy időbe telik, mire megtaláljuk a legideálisabb megoldást, de ettől függetlenül ne feledkezzünk meg a rendszeres bőrápolási rutinról, mivel ez is nagyban hozzájárul a tünetek enyhítéséhez.

 Az arcon található ekcéma kezelése kihívást jelenthet, de bizonyos eljárásokkal kiváló eredményeket érhetünk el.

A szárazság az ekcéma egyik fő kiváltó oka, ezért ügyeljünk arra, hogy a nap folyamán többször is alkalmazzunk hidratáló krémet. Igyekezzünk illatanyagmentes, kíméletes natúr kozmetikumok segítségével megmosni az arcunkat, a vegyi anyagokat tartalmazó készítmények irritációt válthatnak ki. Kerüljük a durva hámlasztószereket és arcradírokat, inkább dörzsöljük be az érintett területet kókuszolajjal, ami képes levinni a gyulladást. 

Ne feledjük, hogy ami másnak beválik, az nem biztos, hogy az esetünkben is működni fog, de a lényeg, hogy legyünk türelmesek, próbáljuk ki a különböző módszereket és látni fogjuk, hogy melyik enyhíti arcunkon a tüneteket.