Miért egészséges a kefír?
Az egészséges táplálkozás kiváló a szervezetünk számára és a megfelelő étrendhez hozzátartoznak olyan élelmiszerek is, amelyek az emésztést is nagyban elősegítik, ilyen például a kefir is.
Mi is igazából a kefir?
A kefir lényegében egy aludttej, ami a tej erjedése alatt készül. A kefirgomba szerkezetét tekintve, tejbaktérium és az élesztő kapcsolatából áll. A valódi kefir kancatejből készül, de ma már leginkább tehéntejből állítják elő. A tej alapún kívül, ma már beszerezhetünk víz alapú kefirt is. A kefir jellemzően krémes állagú, kissé fanyar és savanyú az íze. Előfordul, hogy pezseg, ez a benne lévő szén-dioxid miatt alakul ki. A kefir készítésekor egy csekély mennyiségű alkohol is felszabadul. A víz alapú kefir cukros, vizes oldatból jön létre.
Milyen jótékony hatásai vannak a kefirnek?
A kefirt elsősorban azért fogyasztják a legtöbben, mert úgy vélik, hogy rendkívül jól befolyásolja az emésztést, ami igaz is, de ezen kívül még számos további előnyös tulajdonsággal bír. A csontoknak, fogaknak, izmoknak, idegeknek és a pajzsmirigynek egyaránt ideális, mivel a kefir különféle fehérjéket, A, B és D-vitamint, illetve folsavat is tartalmaz. Az említett vitaminok elengedhetetlenek a szervezet normál működéséhez. A joghurttal ellentétben a kefir probiotikumokat is tartalmaz, éppen ezért ideális a bélrendszer számára. Helyreállítja a vastagbél bélflóráját és elpusztítja a kórokozókat, erősíti az immunrendszert. Zsírtartalma alacsony, kalóriát is csak csekély mértékben tartalmaz, ezért a fogyni vágyóknak is javasolt a fogyasztása. Gyümölcsökkel, zöldségekkel összeturmixolva is nagyon ízletes tud lenni.
Továbbá javítja az anyagcserét, és jó hatással van a bőrünkre nézve, éppen ezért van az, hogy a kozmetikusok arcmaszkot is készítenek kefirből. Meggátolja azt is, hogy pattanások alakuljanak ki. A kefir garantáltan elősegíti a sejtek fejlődését, ezért érdemes minden nap egy pohárral elfogyasztani.