A jó kávé titka!
Sokak számára egy csésze feketével indul a nap, amit az illető vagy az otthonában fogyaszt el kényelmesen, vagy a munkahelyére beérve a kollégákkal együtt. A minőségi kávé egészen másképp hat a szervezetre, mint egy kávénak nevezett valami, aminek igazából semmi köze nincs az erőteljes fekete nedűhöz.
Na, de nézzük hát, hogy valójában mi is maga a kávé...
A kávé növényzetén az érett cserje kerül leszedésre, amit több eljárás keretében tudnak feldolgozni. Ezt követően megpörkölik és bezacskózzák. Onnan lehet felismerni, hogy érett a kávé, ha a bogyók piros színűek, a belsejében pedig ott vannak a magok, amelyek egymás felé fordulva helyezkednek el.
Milyen fajta kávékat ismerünk?
Két fajtája ismert, az Arabica és a Robusta, ezekből az Arabica teszi ki világunk kávétermesztésének a kétharmadát. Sokkal érzékenyebben viselkedik, mint a Robusta, jóval karakteresebb, erősebb aromával rendelkezik és az illóolaj tartalma is kiemelkedő. A Robusta jobban bírja a gyűrődéseket, elsősorban alacsonyabban fekvő, sík területen termesztik. Koffein tartalma ugyan magasabb, de elenyésző az illóolaj tartalma. Ezt inkább a kedvezőbb áron kapható kávéfélékhez használják fel.
A minőségi kávét jellemzően kézzel, több folyamaton keresztül szüretelik, az olcsóbbakat pedig géppel, ezért előfordulhat, hogy éretlen példányok is belekeverednek. Ha kesernyés ízt érzünk a kóstolás után az azt jelenti, hogy nem jó minőségű, de az ideális ízvilágot meghatározza az elkészítés módszere is.
Napjainkban nagyon nehéz találni olyan kávézót vagy kihelyezett kávégépet, ahol tényleg valódi kávét vásárolhatnánk, de azért néhol akadnak. Kávégép vásárlás vagy bérlés során is érdemes odafigyelni az apróbb részletekre, hogy a fogyasztóink ízletes, karakteres aromájú, finom feketét fogyaszthassanak.