Ötletek a befőzéshez!

Igaz, hogy még tart a kellemes meleg és naponta elfogyaszthatjuk a friss és zamatos gyümölcsöket és készíthetünk finomabbnál- finomabb ételeket egészséges és vitamindús alapanyagokból azonban ideje elkezdeni készülődni a zord téli időszakokra is. Igen elérkezett a tartósítás, a befőzés ideje.

zoldsegek.jpg

Az első lépések…

Mostanában és a következő hetekben érdemes gyakrabban elmenni a piacra, hiszen paradicsomot, paprikát, szilvát, uborkát, káposztát, barackot, sőt még áfonyát is ajánlanak a befőttnek, savanyúságnak, lekvárnak. De nem szabad megfeledkezni a saját teherbírásunkról sem, hiszen a tartósítás nem egy könnyű feladat és bizony minden részletre figyelni kell. Végül pedig ki kell választani az ideális befőzési módszert is. Szerencsére számos egyszerű módszer közül választhatunk.

Hogyan érdemes lecsót tartósítani?

Ezt a módszert azoknak ajánlott kipróbálni, akik télen is szeretnék roppanós
alapanyagokból megfőzni ezt a könnyű, tradicionális ételt. Elektromos tűzhelyben a legkönnyebb elkészíteni.

lecso.jpgAmire szükség lesz

Paprika, paradicsom, só,
olaj,
csavaros üveg,
tepsi
elektromos tűzhely,
kés,
nagy műanyag tál.

Elkészítés

Először is alaposan tisztítsd ki az üvegeket és mosd meg a paprikát és a paradicsomot. Ha ezzel elkészültél, akkor szeleteld fel a zöldségeket. Ezután felváltva rétegezd őket, de figyelj, hogy minden réteget alaposan sózz meg. Ha teheted, akkor paradicsom kerüljön a tető alá, végül tegyél egy kanál olajat a zöldségek tetejére. Számíts arra, hogy a sótól nagy mennyiségű levet eresztenek a zöldségek, ezt hagyd az üvegben. Ha az összes üvegre rácsavartad a fedőt, akkor állítsd a tepsibe és tedd a tűzhelybe. 150-170 fokon melegítsd addig, amíg a fedő púposodni kezd. Végül zárd el a sütőt és hagyd benne kihűlni a lecsóval teli üvegeket. Ha kihűltek az üvegek, akkor mehetnek a polcra.