Húsvéti hagyományos ételek

A húsvét a keresztény kultúra egyik legnagyobb ünnepe. Ahogyan arra a neve is utal böjti időszakot követi. Számos hagyomány is kapcsolódik hozzá, és a tradíciók között rendkívül fontos szerepe van az ételeknek. A nagypéntektől húsvét hétfőig tartó időszakban számos ételt készítünk és fogyasztunk.

husvet.jpg

Nagypéntek még a böjti időszakhoz tartozik, ezért ezen a napon nem szokás semmilyen húst tartalmazó ételt fogyasztani. Viszont már elkezdődnek az előkészületek. Húsvétkor ugyanis több ételt és számos desszertet is fogyasztunk. Nagyszombaton szinte minden magyar család főtt tojást és sonkát- egyes helyeken kolbászt is vacsorázik, amely mellé szívesen esznek frissen sült fonott kalácsot is, illetve isznak bort is. Húsvét vasárnapját a legtöbb helyen egy több fogásos ebéddel ünneplik meg. A magyar családokban számos levest készítenek, így ezen a napon is sok helyen fogyasztanak jellegzetes arany színű és sárgarépát, vöröshagymát, zellert és házi készítésű tésztát is tartalmazó húslevest. Majd ezt a fogást több főétel is követi. Húsvét jellegzetes étele a bárány. Hazánkban nagyon sokféle módon dolgozzák fel a bárány húsát. Rendkívül népszerű a paprikás, amely mellé szívesen ajánlanak nokedlit köretként. A pörkölt mellett azonban sülve is fogyasztható. A borda és a comb is megsüthető és idényzöldségekből készült salátával nem csak ünnepélyes hanem ízletes és tápláló főétel is lehet. Ne feledkezzünk meg a desszertről sem. A számos édes és sós sütemény mellett fontos szerepe van a csokoládénak is. A gyermekeket a hagyomány szerint a nyúl ajándékozza meg, ezért számos csokoládé tojást és nyulat illetve egyéb háziállatokat ábrázoló csoki figurákat kapnak. Az ajándékozás Húsvét hétfőn tovább folytatódik. Ezen a napon a lányok várják a kölnivel vagy parfümmel felszerelt locsolkodó fiúkat, akiket vendégül látnak és megajándékozzák csoki tojással is.