Tradícionális karácsonyi receptek

Az év egyik legnagyobb ünnepe a Karácsony, amelyet számos országban ünnepelnek meg. Az év végi napokra általában már hetekkel korábban elkezdenek készülődni az emberek. A család minden tagja várja az esztendő utoló hetét, hiszen ilyenkor szünetel a tanítás, illetve sokan töltik munkahelyüktől távol ezt az időszakot. Ajándékozás, a vidéken élő rokoonok meglátogatása, téli vakációs programok mellett lényeges szerepe van a sütés-főzésnek is.

karacsonyi_jokivansagok2.jpg

Karácsonykor követjük a tradíciókat, és általában ugyanazokból az alapanyagokból készítjük el a több fogásos ünnepi lakomákat. Számos változatos ételt fogyasztunk, a hagyományok tisztelete mellett azért is, mert hazánkban is három napig ünnepeljük a Karácsonyt. Fontos szerepe van a levesnek és a diós illetve mákos tésztaféleségeknek. Bejgli vagy guba szinte minden magyar családban kerül az asztalra. A fő ételek között található a hal és a pulyka, de disznóhúsból is süthetünk és főzhetünk. A legtöbb család ezeket a húsokat az ízletes és jellegzetes magyar fúszerezéssel fogyasztja. Emellett sokan szívesen esznek rántott halat, pulykamellett és karajt is, de különböző sültféleségek: aprópecsenyék, fasírozott, töltött pulyka is kerül az asztalra. A finomságok elkészítésében gyakran részt vesz a család minden tagja. Egyszerűen, gyorsan elkészül a guba, hiszen a hozzávalók a tej, kifli, őrölt dió és mák beszerezhető bármelyik közértben. És, hogy mit kell tenni? A tejből, a dióból és a mákból megfelelő sűrűségű masszát keverni, majd felaprított kiflire önteni. Ez a recept annyira egyszerű, hogy a gyermekek akár önállóan is megcsinálhatják. A bejgli elkészítése már több részfeladatból áll, amelyben kimérhetik a lisztet, cukrot, zsír, darált diót és mákot sőt a kiskamaszok akár össze is állíthatják és a megfelelő hőmérsékletű sütőben ki is süthetik a tésztát. A rántott húsokat legegyszerűbben úgy készíthetjük el, hogy a megmosott és sósott hússzeleteket először lisztben, majd tojásban végül pedig zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajon vagy zsíron kisütjük. A sülteknél és a paprikával fűszerezett ételeknél szükség van némi hagyma megpiritására és fontos, figylejünk a fűszerek arányára is.