A cumis üveg is lehet megoldás

Az 1970-es években nagyon terjedt, divat volt az újszülöttek tápszeres etetése. Ma már nem vitatéma, hogy a csecsemőket anyatejjel tápláljuk-e. Inkább a szoptatás rendszerességén, egy-egy etetés hosszán vagy az éjjeli felkelések szükségességén vitatkoznak szakemberek, anyák és mindenki, akinek elmondandó vagy leírandó véleménye van erről a kérdésről.

A terhesgondozás alatt a védőnő, az orvos illetve a családtagok is kiemelik a természetes táplálás jelentőségét, amit a kismama általában elfogad, a szoptatást mindenki a legjobb megoldásnak tartja.

Szoptató anya és csecsemője

De mi történik akkor, ha megszületik a baba és nem indul be a tejtermelés, vagy – előfordul -, hogy a baba nem kívánja az anyatejet?

Ilyenkor az újdonsült édesanya megijed, és magát okolja, hogy nem tud eleget tenni feladatának. A babalátogatók egyik első kérdése a szoptatás iránti kérdezgetés. A kismama pedig riadtan áll,azt gondolja, hogy benne vagy gyermekében „nem működik valami”. Kezdetét veszi az önsanyargatás, idegesség, a folyamatos stresszhelyzet megélése. Kipróbál mindent, a tejtermelést serkentő teáktól a mell masszírozásáig és nem történik semmi. Egyre idegesebben teszi mérlegre a kicsit és böngészi a táblázatokat, hogy mennyivel kellene gyarapodnia a babának naponta, hetente.

A stressz és az anyatej közötti összefüggés

Vigyázat! A gyerekek, már az újszülöttek is nagyon finom radarokkal rendelkeznek, a stresszt megérzik és reagálnak rá. Reakciójuk pedig a sírás, amitől az édesanya még feszültebb lesz. Ez a helyzet nagyon messze áll attól a képtől, melyet a kismama terhessége alatt elképzelt a babájával töltött órákról.

A megoldás a bébitápszer lesz, már a nagyon korai újszülött korban. Ez nem baj! A tápszer mindent tartalmaz, mely a baba fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A cumis etetés során – ami korrekten mérhető -, a nyugodt légkör, baba-mama kapcsolat tökéletesen megoldható, a stressz elmúlik és kialakul az a harmónia, melyet az édesanya biztosítani akart a születés pillanatától gyermekének. (Az is lehetséges, hogy a tejtermelés a lehiggadással együtt beindul.)

Az anyatejes táplálás fontos, de van helyettesítő megoldása. Ne feledkezzünk meg azonban a lényegről, hogy a meghitt anya-gyerek kapcsolat hosszú évek együttes munkája, amire mindenekelőtt egy nyugodt, kiegyensúlyozott kedves édesanyára van szükség.