Hogyan válassz mosószert?

A kiváló megjelenéshez valamint a jó közérzethez szükség van kellemes illatokra is. A testünk és persze a ruháink megfelelő illatáról is muszáj gondoskodnunk. Világhírű divatházak exkluzív parfümökkel várnak mindenkit, de jobbnál-jobb mosószerek közül is válogathatunk. De a mosószerek kiválasztása nem is olyan egyszerű...

mosoporok.jpg

Melyek a legismertebb mosószer típusok?

Még megvásárolhatóak a hagyományos mosószerek a szappan és a mosópor. Ezeknek a termékeknek az adagolása azonban nem olyan egyszerű. A mosópor kiszóródhat, a szappan használata nagyon időigényes. De ezek a kellemetlenségek is elkerülhetőek, hiszen ma már gélek, valamint kapszulák közül is lehet válogatni.

Hogyan kezd el?

oblitok.jpgElőször is alaposan olvasd el a mosógéped ismertetőjét. Ha a gyártó ajánl valamilyen mosószert, vagy öblítőt, akkor érdemes azt kipróbálni. Így biztosan hosszú ideig használható marad a gép. Előfordulhat, hogy az Indesit mosógéphez ajánlott tisztító szer, nem passzol a Wirpool - gépekhez.

Ezen kívül figyelj a tested sajátosságaira. Ha van valamilyen bőrbetegséged, vagy allergiás vagy valamire, akkor mindenképpen olvasd el a mosószerek összetételét, hiszen könnyen lehet, hogy az összetevők között van olyan anyag, amelyre érzékenyen reagálsz. Az ízlésedről se feledkezz meg. Fantasztikus illatú mosóporok közül válogathatsz, szóval jó ha tudod, hogy mit is szeretnél.

Végül gondolj a holmijaidra. A cuccok esetében jusson eszedbe, hogy ma már számos olyan divatház van, amelyik szintén ajánl mosószereket az általa gyártott holmik tisztításához.

Mire van még szükség?

Érdemes öblítőt is használni. Az öblítő kiválasztásakor ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, amelyeket a mosópor választásra vonatkoznak.
Végül pedig érdemes keresni egy jó kis vasalás könnyítő folyadékot is.

Allergiás tüneteket és kiütéseket a mosószerektől

Napjainkban sajnos egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a boltokban forgalmazott mosószerek és öblítők többsége allergiás tüneteket és kiütéseket okoznak a bőrünkön. Emiatt egyre nagyobb figyelemre tesz szert ez a téma, főleg ha érzékeny a bőrrel rendelkezünk, vagy kisgyerek van a családban. Egyre többen próbálnak alternatív megoldásokat találni a vegyi anyagokra, mert az allergiás tünetek és kiütések hosszú távon megkeserítik a mindennapjainkat.

Allergiás tünetek

A por formájú mosószerek többsége nikkelt és kobaltot is tartalmaz. A foltok ellentüntetéséért különböző enzimek felelősek. A fehérségről és a tisztaságról szerves peroxid vegyületek, leoldószerek, felületaktív hatóanyagok és színvédők gondoskodnak.

Ha a por formájú mosószerektől valamilyen allergiás tünetre leszünk figyelmesek, akkor érdemes kipróbálni a folyékony vagy gél formájú mosószereket, mert ezek kisebb mennyiségű fém szennyeződést tartalmaznak és sokkal hamarabb és eredményesebben oldódnak fel, illetve öblítéskor sokkal könnyebben eltávolíthatók. A mosószerektől kialakult allergiás tüneteket, kiütéseket és egyéb bőrpanaszokat helyi gyulladáscsökkentő krémekkel javasolt kezelni, és fontos odafigyelni arra, hogy ezek után a jövőben ne érintkezzen újra az adott mosószerrel. Hosszútávon pedig érdemes más megoldáshoz folyamodni. Ma már árusítanak kifejezetten allergiások és érzékeny bőrűek számára kialakított mosószereket és öblítőket.