Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, ha gyerekkönyvet vásárolunk?

A közvélemény szerint a gyerekeknek szóló könyvek legyenek könnyen olvashatóak és értelmezhetőek. Sokan fontosnak tartják a főszereplők szerethetőségét, a szép illusztrációkat. A gyerekkönyv legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy értékrendet tanítson, fejlessze a gyermeket és az sem árt, ha szülőbarát.

 

A jó gyerekkönyv változatos, ugyanakkor nem bonyolult szerkezetű és természetesen olvasásra buzdítja a kicsit, fejleszti a szókincsét. Ahhoz, hogy egy gyermek ténylegesen megszeresse az olvasást, fel kell kelteni az érdeklődését a történettel, tehát az is lényeges, hogy az olvasmány lekösse őt, szórakoztassa, mindezt a Magyar nyelv helyes használatával, szófordulatok alkalmazásával.

 

Az olvasás kiválóan fejleszti a szellemi képességet.

Milyen illusztrációra van szükség?

 

A rajzokon azt kell látnia a gyermeknek, amit olvas. A történetnek és a rajzoknak összhangban kell lenniük egymással, az sem jó, ha túl kevés vagy túl sok az ábra. Ha a szerző jól találja el az arányokat, akkor eléri a megfelelő hatást és a célját. A gyerekkönyvek illusztrációi nagyon fontosak, miközben olvas a gyermek fontos, hogy megeméssze a képeket, hiszen így lesz számára kerek a történet. A kisebb gyermekekkel például az a legjobb, ha a végén megbeszéljük a történetet és elmagyarázzuk, amit nem értett.

 

Szerencsére manapság már rengeteg gyerekkönyv közül válogathatunk, a csemeténk érdeklődésének megfelelően. Azt kell elérjük, hogy a gyermek megbecsülje a könyveket és akarjon olvasni, hiszen az olvasás kiváló hatással van a szellemi fejlődésre.