Őszi virágok fotózása

A természet csodás dolgokra képes és gyönyörű, minden embernek igyekeznie kell megóvni környezetünk szépségeit. A természetben való séta pozitívan hat a szervezetünkre is, megnyugtat és relaxál, ezért érdemes sűrűn kirándulásokat szervezni a családdal, rokonsággal vagy a barátokkal. A látottakat pedig érdemes megörökíteni és lefotózni, hiszen a természetről készült képek meglehetősen különlegesek. 

oszi_kep.jpg

A természetfotósok dolga tehát nem egyszerű, azon kívül, hogy el kell csípniük a tökéletes pillanatot, a fényekre is koncentrálniuk szükséges, valamint fontos, hogy a rendelkezésükre álljanak a megfelelő felszerelések. Ahhoz, hogy valaki amatőr vagy hobbi természetfotós legyen, az első legfontosabb lépés, hogy elsajátítson némi alapismeretet. Ezen kívül meghatározó, hogy milyen fényképezőgépet választ az illető. A tapasztalatok alapján a kompakt gépeket jobb elkerülni, ezekkel leginkább tájképek készíthetőek, de közeli, részleteibe menő fotó például egy virágról már annyira nem. A növények fotózásakor meghatározó szempont, hogy homogén hátteret igyekezzünk elérni.

Milyen gép a legalkalmasabb a természetfotózáshoz?

Mindenképp célszerű digitális tükörreflexes, az az DSLR kategóriájú fényképezőt választani. Kissé drágábbak az átlagnál, viszont óriási előnyük, hogy az objektív és a vaku cserélhető, ami azt jelenti, hogy bármikor fejleszthetjük. Egy kezdő természetfotósnak hosszú ideig elegendő a legegyszerűbb váz, a lencsék kiválasztása pedig leginkább igény függő. Egyébként fotó állványok természetfotózáshoz nagy számban elérhetőek, rengeteg típus és márka közül választhatunk.

A profi fotók elkészítésében nagy szerepe van a gyakorlásnak és a szakmai visszajelzésnek. Hazánk természeti adottságai kiválóak, ugyanis rengeteg síkság, hegyvidék, erdő és nyílt vízi terület található az országban. A természetvédelmi területek bármelyik évszakban felkereshetőek, de ősszel talán a legjobb, hiszen gyönyörű színek dominálnak. Viszont az állatok fotózása komplex feladat, de a kezdőknek egy pipacs vagy egy téltemető hóvirág lefotózása is nagy kihívást jelenthet.