Tűzhely tisztítási tanácsok

Rend a lelke mindennek a közmondás szerint ami igaz is. A rendért azonban nagyon sokat kell tennünk. Ott van például a konyha, ahol naponta több alkalommal is tevékenykedünk és emiatt is folyamatosan tisztán kell tartanunk. Nem is olyan egyszerű feladat, hiszen van néhány nehezen tisztítható konyhafelszerelés is. Ilyen például a tűzhely. Akár milyen profi szakács is vagy, bizony veled is megtörténhet, hogy kifolyik a szósz, vagy zsíros ételdarabok kerülnek a tűzhelyedre. Mit tehetsz ebben az esetben, ehhez ad néhány ötletet ez a cikk.

A takarítás előtt mindig ellenőrizd le, hogy kihűlt-e a tűzhely. Csak így tudod a szennyeződéseket biztonságosan eltávolítani. Nem szabad megfeledkezned a bőröd épségéről és a meleg hatására keletkező gőzökről, gázokról sem. Ha ez rendben van, akkor elkezdheted az érdemi munkát is. Először is húzz gumikesztyűt, szedd le a rácsokat, majd alaposan áztasd be súroló szeres forró vízbe, vagy fújd le egy tisztító szerrel és tedd jól elzárható helyre. Ha ezzel megvagy, akkor a gázrózsákat szedd le és tisztítsd meg. Ezeket a kis alkatrészeket a mosogató kagylóban a csap alatt is megtisztíthatod. Ezután a már könnyen áttöltheted, vagy ha erősen szennyezett, akkor át is súrolhatod a gáztűzhelyed felső részét. Ehhez mindenképpen használj valamilyen tisztító szert és szivacsot is.

images_10.jpg

Ha ezzel megvagy, akkor következik a sütő. Először is vedd ki a tepsiket és a rácsokat is. Ezután készülj fel egy nehéz feladatra. Fontos, hogy a sütő takarításnál is nagyon figyelj magadra. Számíts a kényelmetlen testhelyzetre, hiszen a sütő alul van, ezért vagy guggolnod, vagy hajolnod kell és be is kell egy kicsit fordulnod azért, hogy a legutolsó kis zegzugot is elérd. Ha ezzel megvagy, akkor szedj ki mindent a sütőből. Ezután ha van speciális sütőtisztító szered, akkor fújd be a sütő összes oldalát és persze gondolj a felső részére is. Ha pedig a mindennap használt konyhai tisztító szereiddel akarod a tűzhelyet kitakarítani, akkor tedd a szivacsodra és alaposan dörzsöld át vele a sütődet.