Befőzés nyár végén

Augusztus van, amikor rengeteg zöldség és gyümölcs féleség roskadozik a piacok polcain és a gyönyörű látvány, a fantasztikus illatok miatt nagyon sokan, talán te is kedvet kapsz a befőzéshez. Igen, hiszen a most érő, friss zöldségekből elkészített finomságok fantasztikusan jól fognak esni a hideg téli napokon. Ebben a cikkünkben a számos módon felhasználható paradicsom ivólé elkészítéséhez adunk néhány ötletet.

Miért csinálj te is paradicsom ivólevet?

A paradicsom ivólevet elkészítheted egyetlen egy összetevőből a paradicsomból. Önmagában is nagyon finom és vitaminokban gazdag így frissítő italként is fogyaszthatod, de ezt az ivólevet fűszerezheted is, így számos étel elkészítéséhez, például a tésztaszószokhoz, vagy töltött paprikához is használhatod.

images_9.jpg

Hogyan készítsd el a paradicsom ivólevet?

A paradicsom ivólevet gyorsan és egyszerűen megcsinálhatod, de csak akkor, ha a befőzés előtt mindent megfelelően előkészítesz. Szóval az alaposan megtisztított üvegeket állítsd a tűzhely közelébe, vedd elő a botmixert, a szűrőt, egy jó nagy lábast és egy tölcsért is. Ha ezzel megvagy, akkor kezdhetsz dolgozni is. Először is mosd meg a paradicsomokat. Ha ezzel meg vagy, akkor vágd ki belőlük a zöld színű csumát, majd aprítsd 3-4 kisebb részbe a zöldségeket. Tedd egy mély dobozba, ahol botmixerrel néhány mozdulattal pillanatok alatt áttörheted. Ha ezzel megvagy, akkor szűrd le a lábasodba a paradicsomlevet, így megszabadulhatsz a magoktól is, majd másfél órát forrald és merd ki az üvegeidbe. Az üvegeket zárd le és rakd egy paplannal, vagy kabáttal kibélelt ládába. Hagyd itt pihenni néhány napig.

No és a fűszeres változat?

A fűszeres paradicsom ivólevet is hasonlóan kell elkészítened, azonban itt van még egy plusz feladatod. A fűszernövényeket, a zeller levelet, a bazsalikom levelet, a hagymát, alaposan meg kell tisztítanod, apróra vágnod, egy botmixerrel pépesítened végül pedig a paradicsom léhez adnod és azzal együtt felforralnod.